Indledning
Vin til mad
Kombinationer
Menuer
Vin i mad
Håndtering
Drinks med Sekt & vin
Opskrifter
Råvare
Fisk
Krydderurter
Chokolade
Vildt
Svampe og græskar
Ost og bordet
Det klassiske køkken
Asparges


Håndtering Udskriv side

At trække flasken op ©

De fleste ved, hvordan man trækker en flaske vin op og dog? Almindelige konsumvine er der normalt ikke så store problemer med, men nogle gange er det lidt svært at få proppen ud. Stramme propper der ikke vil rokke sig, kan løsnes hvis man holder flaskehalsen under det varme vand så glasset udvider sig. Hvis proppen er for løs og falder ned i vinen, må man skubbe den helt ned og ikke spekulere mere over det.

Gamle vine fra Bordeaux kan være en prøvelse da propperne er ekstra lange og kan være møre af ælde. I dette tilfælde anbefaler jeg en proptrækker med to trin. Først hives proppen lidt op derefter skrues spiralen lidt længere ned for derefter at bringe proppen fri af flasken.

Dekantering

Dekantering betyder egentlig bare at dele det flydende fra de faste bestanddele, der for vinens vedkommende er bundfaldet som nogle rødvine udvikler. I gamle dage var der bundfald i næsten alle vine, men i dag er producenterne blevet tilbøjelige til at filtrere og kuldebehandle vinen meget grundigt, hvorfor flasker med bundfald efterhånden er blevet et særsyn, som mange forbrugere studser over. Bundfald er ikke sundhedsskadeligt og rummer ingen skæmmende aromaer (portvinsbundfald kan faktisk smage rigtig godt) - grunden til at man adskiller det fra vinen er udelukkende kosmetisk.

Hent flasken frem dagen før, stil den op i et køligt rum. Maksimum en halv time før serveringen åbnes vinen og hældes over i en karaffel. En form for lys skal gennemskinne flasken, så man kan se, når bundfaldet kommer. Man kan eventuelt anvende en Vintragt med indbygget si, hvorimod filtrering gennem kaffefilter (!) frarådes på det kraftigste, da mange smagsstoffer går tabt.

En anden grund til dekantering kan være iltning, men her taler vi kun om ikke modne vine (unge). Jo længere tid før serveringen, at den bliver luftet, des mere vil den smage af. Alt har naturligvis sine grænser, men det er få vine, der decideret tager skade af luftningen.

De eneste vine jeg vil fraråde det ved er rød bourgogne, vine lavet på Pinot Noir eller Spätburgunder druen.

De rigtige vinglas

Som en grundregel rækker det med 3 glastyper: et tulipan formet glas; et ballonformet bourgogne glas og et champagne glas (fløjte).

Det tulipan formede harmonerer med næsten alle vintyper også champagne og rødvin. Kun røde bourgogne og alle andre vine, der er produceret på Spätburgunder druen, kræver ballonformede glas.

Glasset skal være så neutralt som muligt, uden nogen art farve eller slibning, som hindrer smageren i at bedømme vinens udseende.

Stilkens længde er afgørende for, at smageren ikke varmer vinen op med fingrene. Dette er af stor vigtighed, da alt for mange vine drikkes for varme.

Note: Fyld ikke glasset mere end halvt op så der er plads til aromaen. Ved et tulipan formet glas passer det med der, hvor glasset begynder at blive bredest.

Serveringstemperatur – tag temperaturen!

Helt nøjagtige regler kan man ikke sætte op, da det afhænger af udendørstemperaturen, stemningen og vejret udenfor.

Om vinteren kan de fleste bedst lide lidt varmere vine, og om sommeren smager selv rødvinene, der er afkølet, friske.

Hvidvin
Hvidvine skal være afkølet, men ikke iskolde, så bouquen kan udvikle sig. Ideal temperatur 8 til 12 grader Celsius. Syrerige og lette hvidvine hører til i den lave ende af temperatur skalaen og de kraftige, syrefattige i den øvre del.

Rosé eller Weissherbst
Rosé vine skal være kølig til kold altså 6 til 8 grader Celsius, så dens frugt kommer ordentligt til udtryk.

Rødvin
Rødvine skal ligge fra 15 til 19 grader Celsius. Myten om, at rødvin skal være varm, er helt forkert. Rødvinens frugt og finesse bliver markant reduceret fra 20 grader C. Alkoholen og syren bliver ubehagelig gennemtrængende.

Tanninfattige, frugtige vine skal drikkes ved 15 grader C; krydrede, tanninstærke vine imellem 17 og 19 grader C.

Meget friske vine så som Trollinger, Spätburgunder, Schwarzriesling eller Portugieser kan drikkes helt ned under 15 grader C.

Sekt eller Mousserende
Mousserende vine udfolder sig bedst imellem 6 og 8 grader C.

Bedste drikketemperatur for tyske vine
Vin typerAlderenQbA til SpätleseAuslese til TbA
HvidvinUng (1-5 år)
Ældre (5-10 år)
8-10 grader C
10-12 grader C
10-12 grader C
12-14 grader C
Weissherbst/RoséUng (1-3 år)
Ældre (3-5år)
10-12 grader C
12-14 grader C
12-14 grader C
12-14 grader C
RødvineUng (1-3 år)
Ældre (4-10 år)
14-16 grader C
16-18 grader C
14-16 grader C
16 grader C
Sekt/mousserende8-10 grader C