Alzheimers. Udskriv side

Et æble om dagen, holder ...

Et til to glas vin dagligt kan nedsætte risikoen for at udvikle Alzheimers´s, når man bliver gammel.

Det er resultatet af en aktuel undersøgelse af data fra Washington Heights Inglewood-Columbia Aging Projekt. Andre alkoholiske drikkevarer giver ikke samme beskyttelse mod demens.

Vin,  resveratrol  og alzheimers.

Måske kan der ikke udstedes nogen garanti - men vin indeholder resveratrol, som vindruerne producerer for at bekæmpe infektion mod mikroorganismer. Dette stof øger aktiviteten og effektiviteten af et vigtigt nervecelle-enzym med op til 7 gange. Enzymet, der kaldes Map-kinase, stimulerer og regenererer nerveceller.

Hvis resveratrol afprøves på dyrkede menneske-nerveceller ser man, at nervecellerne danner små udvækster som tegn på, at nervecellen forsøger at danne forbindelser til naboceller. Netop sådanne nervecelle-forbindelser ødelægges hos Alzheimer- og Parkinsonpatienter.

Daglig indtagelse af 1½ glas vin vil derfor dagligt forbedre eller vedligeholde disse nervecelle-forbindelser. Dette kan tænkes at forhindre ødelæggelse af hjernefunktion, som det sker ved disse to sygdomme.

Undersøgelsen, der er udført af Alberto Bertelli og medarbejdere ved Humananatomisk institut ved Milano Universitet, blev præsenteret på den første internationale kongres om sundhed og vin i Firenze dec. 1998.

I 1998 publicerede Jean-Marc Orgogozo, der er leder af den neurologiske afdeling ved universitetshospitalet i Bordeaux, en afhandling, som viste, at folk, som drak moderate mængder vin dagligt, var mindre udsatte for at udvikle neurodegenerative sygdomme.

Mad og alkohol.

Demente kan have svært ved at holde styr på, hvor meget de skal have at spise og drikke. En termokande på køkkenbordet eller madordning fra kommunen kan være en god hjælp. Alkohol kan blive et problem, hvis det bruges til at dulme smerter eller følelser.

Som dement kan det være svært at mærke sult og mæthed. Nogle glemmer at spise, mens andre får trang til at spise hver gang, de ser noget spiseligt.

Under alle omstændigheder er det vigtigt at få en alsidig kost for at kunne fungere i dagligdagen. Det kan være vanskeligt, hvis man er dement og bor alene. Derfor kan det være en fordel at få hjælp til at få lavet maden derhjemme eller få mad udefra.  Man kan kontakte sin kommune og høre nærmere omkring muligheden for at få en madordning.

Det er vigtigt at drikke et par liter væske om dagen. Nogle hælder vand i en termokande og stiller den frem på køkkenbordet. På den måde holder vandet sig koldt, og  man har nemmere ved at huske, at man skal drikke væske, end hvis vandet står inde i køleskabet.  

Indtagelse af alkohol kan være et problem for både en selv og for familien. Nogle bruger alkohol til at dulme smerter, usikkerhed og følelser af utilstrækkelighed. Andre nyder en øl eller et glas vin, men kan have svært ved at huske, hvor meget de har drukket.