Tysk hvidvin og diabetes. Udskriv side

Indholdsfortegnelse
  • Hvidvin, overvægt og sykkersyge.
  • Diabetes og alkohol.
  • Hvordan påvirker alkohol blodglukosen?
  • Hvor meget bør man drikke?

©






Hvidvin, overvægt og sykkersyge.
Vores høje levestandard leverer rigelig mad. Konsekvensen er fedme og nedbrydende sygdomme, så som diabetes stiger hurtigt.

Man antager et dette sker på grund af, at cellerne bliver mindre sensitive overfor insulin. Insulin er det hormon bugspytkirtlerne producerer som er ansvarlig for den rigtige bearbejdelse af sukkeret i vores mad. Når der er en permanent overproduktion af sukker bliver cellerne mindre sensitive og mere og mere insulin bliver nødvendigt. Mange faktorer indikerer, at et moderat vin forbrug nedsætter risikoen for diabetes.

Stærkt overvægtige mennesker har som bekendt risiko for at udvikle diabetes. Men nu har forskere ved Monash University i Melbourne, Australia, konstateret, at et moderat forbrug af alkohol og især hvidvin nedsætter denne risiko. Altså endnu en grund til at drikke hvidvin – i hvert fald hvis vægten viser for mange kilo.

Er du mere interesseret så læs Dixon JB, et al. Alcohol Consumption in the Severly Obese: Relationship with the Metabolic Syndrom. Obesity Research 2002; 10:245-52.

Gå tilbage til begyndelsen

Diabetes og alkohol

Mange vil gerne nyde et godt glas vin eller en øl til maden en gang imellem, og ved festlige lejligheder er det også normalt at nyde alkohol. Når man har diabetes, er det vigtigt at vide, hvordan alkohol påvirker blodglukosen, og hvilke forholdsregler man skal tage.

Gå tilbage til begyndelsen

Hvordan påvirker alkohol blodglukosen?

Ved diabetes kan alkohol fremkalde lav blodglukose. Alkohol optages fra mavesækken og føres herfra til leveren, hvor den bliver nedbrudt. Under nedbrydningen hæmmes nydannelsen af glukose i leveren og evnen til at modregulere ved lav blodglukose. Samtidig kan ens evne til at opfatte, at blodglukosen er lav, være påvirket af alkohol indtaget.

Enkelte undersøgelser har hos personer med type 1 diabetes vist, at indtagelse af alkohol uden samtidig indtagelse af kulhydrat kan give anledning til lav blodglukose op til 24-36 timer efter. Øl kan på grund af kulhydratindholdet umiddelbart få blodglukosen til at stige, men i større mængder vil alkoholen medføre et fald i blodglukosen.

Hos personer med type 2 diabetes ses ikke den samme akutte påvirkning af blodglukosen efter indtagelse af alkohol. Flere undersøgelser tyder på, at 1-2 genstande øl eller vin kan indtages sammen med maden uden uheldige virkninger på blodglukosen.

I modsætning til tidligere anbefalinger behøver vinen ikke at være tør. Gode råd om alkohol og diabetes: lær´ din egen reaktion på alkohol at kende og mål blodglukose ofte. Virkningen af alkohol og insulin er individuel drik aldrig alkohol på tom mave indtagelse af alkohol kan sløre opmærksomheden over for symptomer på lav blodglukose alkohol i større mængder kan medføre risiko for lav blodglukose i op til 1 døgn efter indtagelsen stærk spiritus kan med fordel blandes med kulhydrat, f.eks. juice eller cola hvis der danses i forbindelse med nydelse af alkohol, skal indtagelsen af kulhydrat øges med 15-20 g pr. halvetime spis altid natmad efter en aften med alkohol.

Gå tilbage til begyndelsen

Hvor meget bør man drikke?

De anbefalinger, der gælder for hele befolkningen, gælder også for personer med diabetes. Det vil sige højst 1-2 genstande om dagen. Alkohol har også et højt energiindhold. Alkohol giver næsten lige så meget energi som fedt. 1 g alkohol giver 30 kJ(7 kcal.). Skal du ned i vægt, eller har du problemer med at holde vægten, så vær opmærksom på dit alkoholindtag.

Gå tilbage til begyndelsen