Fest og alkohol. Udskriv side

Indholdsfortegnelse
 • Lad bilen stå.
 • Tømmermænd.
 • Farlig for omgivelserne.
 • Derfor får vi tømmermænd.
 • Myter og fakta.
 • Mørke drikke er værst.
 • Lægevidenskabens råd mod tømmermænd.

©


Lad bilen stå.

Alkohol går ikke ud over din kondition så du kan sagtens danse hele natten lang. Det alkoholen påvirker i en negativ retning er din balance, bevægelser og dømmekraft.

Mange tror, at de forbrænder alkohol hurtigere, når de motionerer. Dette er ikke sandt. Alkoholen bliver i stedet lagret i musklerne og kroppens væskedepoter, hvor den venter på at komme tilbage ind i blodbanen. Dette vil medføre en langsom stigning af promillen i blodet.

Hvis du er til fest og du føler dig ædru nok til at køre hjem efter lidt dans, skal du passe meget på.

Tag en taxi, ellers kan du faktisk sidde bag rettet på din bil og blive mere og mere fuld.

Gå tilbage til begyndelsen

Tømmermænd.

Mekanismen ved tømmermænd er beslægtet med den, vi kender fra influenza. Symptomerne forværres, hvis man udfolder sig fysisk, fx i en vild dans. Men faktisk kan tømmermænd forebygges, hvis man altså vil …!

De fleste af os har prøvet det: Hovedpine, diarré, appetitløshed, rysten på hænderne, træthed og kvalme dagen efter en lidt for glad aften med spirituøse drikke. I daglig tale hedder det tømmermænd, på lægelatin kaldes det veisalgia, afledt af det norske kveis, der oprindelig er navnet på en orm i fiskeindvolde eller fårehjerner. Og mange har sikkert hørt både det ene og det andet gode husråd mod denne folkesygdom. Men stemmer de, eller er de bare myter?

Gå tilbage til begyndelsen

Farlig for omgivelserne.

Før vi ser på myterne, kan det være spændende at se på, hvad tømmermænd egentlig er for noget. Ikke alle får lige kraftige tømmermænd, og faktisk får tyve procent af os ikke tømmermænd, uanset hvor meget vi drikker. Men når man først har dem, sker der ting og sager i kroppen: Hjertet pumper hurtigere, blodtrykket stiger, og hjernens elektriske bølger bliver langsommere. Tænkeevnen forringes ligesom de såkaldte viso-spatielle færdigheder. Det vil sige, at man bliver farligere for sine omgivelser, når man bevæger sig omkring – i bil, på ski eller som fører af en Boeing 727. Dette gælder så længe som 14 timer efter, at det sidste alkoholmolekyle er brændt af i leveren.

Gå tilbage til begyndelsen

Derfor får vi tømmermænd.

Mens vi drikker alkohol, sker der adskillige ændringer i organismen. Nyrerne begynder at danne en uforholdsmæssig stor mængde urin. Man mister mere væske, end man kan nå at drikke. Resultatet bliver en afvanding af kroppen – dehydrering. En del af symptomerne dagen derpå skyldes netop dette vandtab fra kroppen.

En anden hovedrolle i elendigheden har de såkaldte cytokiner, minihormoner, der fungerer som immunsystemets budbringere. Vi kender dem fra virusinfektioner, hvor de løber løbsk og er ansvarlige for mange af symptomerne ved fx forkølelse og influenza. Nu viser det sig, at de også har en finger med i spillet ved lidelsen dagen derpå. Så ringer man dagen efter en våd aften og melder sig syg med influenza, er man ikke helt så fuld af løgn, som man selv tror.

Stoffet acetaldehyd er også medansvarligt for symptomerne. Acetaldehyd er det nedbrydningsprodukt fra alkohol, der altid dannes i leveren efter indtagelse af spirituøse drikke. Dette stof ophobes i store mængder, hvis man blander alkohol og antabus. Denne berygtede blanding kan altså resultere i en gigantisk, kontant afregning af morgendagens tømmermænd.

Gå tilbage til begyndelsen

Myter og fakta.

Da tømmermænd udgør en stor samfundsøkonomisk byrde, er der faktisk blevet forsket meget i sygdommen. Lad os prøve at se, hvad videnskaben har kunnet finde frem til om de forskellige husråd.

Mange tror, at det kan betale sig at fylde sig med postevand og aspiriner, inden man går i seng efter en lidt for glad aften. Det kan de roligt blive ved med, for videnskaben er enig. Forskere ved Universitetet i Helsingfors har nemlig vist, at det kan betale sig at tage aspirin (fx Treo) eller ibuprofen om aftenen, før man går i seng efter at have fået lidt for mange genstande. Det skulle resultere i mindre hovedpine, tørst, kvalme og irritation.

Husrådet om ikke at drikke på tom mave er udmærket, idet dette giver de værste tømmermænd. Ligeledes bliver tømmermændene værre, hvis man udfolder sig fysisk i sin rus, specielt når man i forvejen er i dårlig fysisk form. Dette bør måske føre til mådehold hos de sofafodboldspillere, der overvejer at indhente hele det forgangne års manglende motion på dansegulvet nytårsaften.

Endelig ved man, at det giver værre tømmermænd at sove for lidt og for uroligt. Dette kan således indgå som argument hos de forældre, der insisterer på, at deres festende teenagere kommer hjem og sover – alene.

Gå tilbage til begyndelsen

Mørke drikke er værst.

Selvom en større mængde alkohol ofte resulterer i værre tømmermænd, er det faktisk sådan, at der ikke er en direkte relation mellem alkoholpromillen og de efterfølgende tømmermænds sværhedsgrad. Lyse drikke som vodka, rom og gin giver færre tømmermænd end dunkle sager som whisky, vin og cognac. De mørke drikke indeholder nemlig biprodukter, som nok giver smag, men som forværrer tømmermændene. Dette gælder også tequila, både lys og mørk, hvis giftige biprodukter får kroppen til at føles som det rene chili con carne dagen derpå.

Gå tilbage til begyndelsen

Lægevidenskabens råd mod tømmermænd:
 1. Drik ikke på tom mave.
 2. Nyd lyse spirituosa såsom vodka, lys rom eller gin.
 3. Pas på med mørke drikke såsom tequila, vin, whisky og calvados.
 4. Drik rigeligt med vand eller sodavand imellem sjusserne.
 5. Hold lidt igen ude på dansegulvet.
 6. Få en god nats søvn, træk eventuelt telefonstikket ud
 7. Tag et par hovedpinepiller inden du går i seng, eller når du vågner.

Gå tilbage til begyndelsen