Tysk rødvin imod kræft. Udskriv side

Indholdsfortegnelse
  • Generelt.
  • Rødvin i kampen mod brystkræft.
  • Druekerner mod smerter og ar.
  • Vin mindsker risikoen for tarmkræft.
  • Mindre risiko for endetarmskræft.
  • Rødvin mod hudkræft.
  • Lungekræft skyldes ikke alkohol.
  • Rødvin mod knoglemarvskræft.

©


Generelt.

Resveratrol - ofte bare kaldet Res - er en af bestanddelene i rødvin, skallen af røde druer, morbær, hindbær, jordnødder, muskatellerdruer og -kerner, samt i rød druesaft. Res-indholdet i rødvin er på ca. 7 mg pr. liter, mens indholdet i hvidvin som regel ligger meget lavere.

For et par år siden fandt en forskergruppe ved University of Illinois ud af, at Res har såvel betændelses- som kræfthæmmende egenskaber. Undersøgelsen blev offentliggjort i Cancer Research (1. juli 2000). Den viser, at Res hæmmer et protein, som klæber DNA til menneskecellers inderside. Dette protein, NF-kappa B, virker på samme måde som en tænd/sluk-knap på vores gener.

Ved hjælp af Res kunne forskerne fremme apoptosen - den proces, der sker i kroppen, når den skal skille sig af med kræftceller og andre celler. Disse eksperimenter blev udført på dyrkede menneske- og rotteceller. (Den kræfthæmmende virkning tilskriver nogle forskere de antioxidante og antimutagene egenskaber).

Når Res ikke fandtes i de dyrkede celler, overlevede kræftcellerne, men med Res-tilskud gik kræftcellerne til grunde, fordi NF-kappa B-proteinet ikke længere virkede. Næste skridt er at gøre samme forsøg på laboratorierotter og derefter på mennesker i løbet af de kommende år. Undersøgelser af denne art er med til at forklare, hvordan kosten indvirker på helbredet, siger forskerne.

Forskere over hele verden bliver mere og mere opmærksom på Res. Stoffet klassificeres som et phytoalexin - en gruppe af stoffer, som produceres af vinranker og andre planter som beskyttelse mod svampeinfektion og UV-bestråling. I laboratorieforsøg har Res vist sig at kunne hæmme cyclo-oxigenase, have en antiphlogistisk funktion og forhindre opbygningen af tromboser.

Kemisk set er Res en polyfenol - en naturlig antioxidant, som beskytter cellerne mod de farlige, naturligt forekommende stoffer, der kaldes frie radikaler. Reagensglasforsøg mv. har forbundet Res med en nedgang i antallet af hjerte- og kræfttilfælde. Der er endnu ikke udført forsøg på mennesker, men den øgede opmærksomhed, Res efterhånden får, når medierne omtaler det franske paradoks, kan man forvente kliniske undersøgelser i den nære fremtid.

Gå tilbage til begyndelsen

Rødvin i kampen mod brystkræft.

Resveratrol – et stof, der findes i rødvinsdruerne skind – kan bruges i kampen mod flere forskellige lidelser.

Ifølge Wine Spectator viser nye forskningsresultater fra universitetet i Porto, at stoffet højst sandsynlig også kan hjælpe kvinder med brystkræft.

I et reagensglas med en kvindes levende kræftceller tilsatte forskerne lidt resveratrol. Efter 24 timer var antallet af celler stærkt formindsket.

Gå tilbage til begyndelsen

Druekerner mod smerter og ar.

Storbritanniens National Health Service håber at kunne demonstrere, at proanthocyanidin, en af flavonoiderne i vin og druekerner, vil kunne hjælpe gendannelse af brystvæv hos kvinder, der har fået strålingsskader i forbindelse med behandlinger mod kræft.

Ifølge Wine Spectator er man på Royal Marsden Hospital i Surrey ved at indkalde patienter, der har fuldført en behandling, og tanken er at give dem proanthocyanidin i kapselform for at se, om stoffet er virksomt mod smerter og ardannelser.

Proanthocyanidin, der er en tannin-forbindelse og en stærk antioksidant, kan allerede købes i helsekostbutikker - om end i mildere doser end dem, der skal anvendes i det engelske forsøg.

Midlet understøtter kroppen i produktionen af stoffer, som regenererer ødelagte blodkar, så blodtilførslen bliver bedre. Endvidere gør det kål på bakterier i sårhelingen.

Gå tilbage til begyndelsen

Vin mindsker risikoen for tarmkræft.

Forskere på New York's Our Lady of Mercy Medical Center har ifølge Wine Spectator konstateret, at moderat indtagelse af vin vil kunne mindske risikoen for polypper i tyktarmen.

Som regel er disse polypper godartede, men de kan med tiden udvikle sig og føre til tarmkræft.

Ved en undersøgelse af 600 personer fandt forskerne, at de, der ikke drak, havde 38 % risiko for at udvikle polypper, mens de, der drak en eller to genstande om dagen, havde 7,5 % risiko.

Derimod havde de få, der drak mere end to genstande om dagen, en risiko, der lå lige over ikke-drikkernes.

Gå tilbage til begyndelsen

Mindre risiko for endetarmskræft.

Ifølge lægetidsskriftet "Gut" (Tarm) viser en dansk undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed, at folk, der drikker et par glas vin om dagen, har 10 % mindre risiko for at få endetarmskræft end dem, der slet ikke drikker vin.

Men det skal være vin – det duer ikke med øl. Øldrikkere har hele 80 % højere risiko for kræft i endetarmen end afholdsfolkene.

Gå tilbage til begyndelsen

Rødvin mod hudkræft.

Forskere ved Marshall University i West Virginia, USA, har konstateret, at stoffet resveratrol - en polyfenol, der findes i rødvin - kan ødelægge celler angrebet af hudkræft.
Forskerne vil nu gå videre med forsøg i laboratoriet for at udvikle en egnet medicin.

Gå tilbage til begyndelsen

Lungekræft skyldes ikke alkohol.

Der har tidligere været fremsat påstande om, at lungekræft kunne stå i forbindelse med indtagelse af alkohol.

Dette er nu ifølge Journal of the National Cancer Institute tilbagevist af et hold forskere ved Boston University School of Medicine, der bygger på en helbredsundersøgelse med 4265 deltagere.

Når man har forbundet lungekræft og alkohol, kan det meget vel skyldes, at en del alkohol konsumeres i røgfyldte lokaler, og at lungekræften er forårsaget af passiv rygning.

Gå tilbage til begyndelsen

Rødvin mod knoglemarvskræft.

En nyetableret forskergruppe fra Vejle Sygehus har i samarbejde med en forskergruppe fra Odense Universitetshospital opdaget, at stoffet resveratrol, der findes naturligt i især druer og rødvin, har en gavnlig virkning på knoglemarvskræft.

Stoffet hæmmer blandt andet kræftcellers deling og nedbrydning af knoglevæv, og skønt der endnu kun er der tale om laboratorieforsøg, er lægerne optimistiske og håber, at stoffet vil kunne hjælpe i behandlingen af patienter med knoglemarvskræft siger overlæge Torben Plesner.

Man kan formentlig ikke undgå knoglemarvskræft ved at spise mange druer og drikke meget rødvin, men Torben Plesner påpeger, at man tidligere har kaldt stoffer resveratrol ”ungdommens kilde” på grund af dets gunstige virkninger. Opdagelsen publiceres i tidsskriftet Cancer Research, der er et af verdens førende tidsskrifter indenfor kræftforskning.

Gå tilbage til begyndelsen