Den tyske vinrute. Udskriv side

Langs "Deutsche Weinstraße".

Den længste vin fest, bogstavelig talt, fejrer man i Pfalz. Den sidste weekend i august kan besøgende til ”Oplevelses dage på den tyske vin gade” lære, ikke kun noget om vin fra Pfalz, men også noget om det fortryllende landskab mellem skoven i Pfalz og Rhinens bred, til fods eller på cykel.

Den tyske vin gade, ”det grønne bånd”, strækker sig over 85 km. Den begynder ved Bockenheim, i nærheden af Zellertal(dalen) syd for Worms, og ender ved Schweigen i nærheden af den franske grænse (der er mange cykel og vandre ture på www.deutsche-weinstrasse.de).
I talrige eksotiske parker, som i Deidesheim og Maikammer, spreder orange træer, daddel palmer og cypresser deres dufte. I kur parken ved Gleisweiler (www.gleisweiler.de) vokser der ikke kun bananer, men også mammut træer. Efter en vandretur kan man køle af under skov bruseren. I Sankt Martin trives planter fra det det hellige land (www.sankt-martin-pfalz.de). På fastlagte dage mellem april og oktober, og efter aftale, giver private haveejere besøgende adgang til deres små riger (www.offenegaerten-pfalzundelsass.de).  

Gennem urter og roer.

Den nordlige del af vin gaden strækker sig fra Neustadt over Bad Dürkheim og Leininger land til Bockenheim. I byen er kirkens drue madonna den store seværdighed, og Eistal banen kører i weekenderne gennem Zellertal (www.eistalbahn.com).

Den sydlige del af vin gaden begynder i Alsace: de mest sydlige vinbjerge i Pfalz ligger ved Wissembourg i Frankrig. Her slutter Alsace ekspressen. I dette tog, der starter i Mainz, kan man nyde udsigten på turen gennem Rheinhessen og Pfalz.

Cykler kan medbringes (trafik i weekenden, www.rheinland-pfalz-takt.de). Cykel ruten ”gennem urter og roer”, løber næsten parallel med cykel ruten ”den tyske vin gade”, den er dog fladere. Om sommeren cykler man gennem blomstrende tobaks og solsikke marker, og om efteråret ligger duften af den nye vin i luften (www.kraut-und-rueben-radweg.de).

Wellness og palatia jazz.

Efter en cykel tur i Pfalz kan man slappe af i en af deres kurbyer, Bad Bergzabern (www.suedpfalz-therme.de)  og Bad Dürkheim (www.salinarium.de). Man kan bl.a. lade sig forkæle med en drue kur eller prøve et krydderurte bad (www.kurzentrum-bad-duerkheim.de).

Hotellerne og restauranterne i Pfalz tilbyder vin- og wellnessprogrammer med vinorobic i vinbjergene, og druekerneolie køkken (www.wellviness.de).

Sidder man nu derhjemme og længes efter alt, hvad Pfalz kan tilbyde, så kan man få tilsendt Winzermüsli, druekernepude eller en ”Pfälzer Kischd” med vin, figen marmelade, cigar og riesling samt trøffel (www.pfalzmarketing.de), eller melde sig ind i Pfalz klubben (www.pfalz-club.net) og begynde at øve sig på sproget (www.palatina-rhenania.de).

Nydelse for både gane og øre, lover den kulinariske Pfalz jazz festival, ”Palatia Jazz”. Jazz legender som Chick Corea eller Cassandra Wilson, men også nye navne har sunget i de romantiske ruiner og parker langs vin gaden (www.palatinajazz.de). Sæsonen er fra maj til august, også ved ruinen Rietburg eller villaen Ludwigshöhe.

Bayerne i Pfalz.

Talrige spor fra dengang Pfalz tilhørte det Bayriske kongerige findes endnu. Den Bayriske kong Ludwig I., fra huset Wittelsbach, var så glad for Pfalz, at han lod opføre en residens i italiensk stil, på ”den skønneste kvadrat mil” i sit kongerige, Edenkoben. Villaen er åben alle dage, undtaget mandag, fra 10 til 17, i sommer månederne til 18.

Mellem Edenkoben og villaen er der udstillet vinbrugsredskaber, langs villa vejen (www.edenkoben.de). Til fods eller med stolelift kan man nå op til Raubritter-Rietburg (om vinteren kun på søndage, om sommeren dagligt), og den lille by Rhodt, som er et af de skønneste steder i Pfalz (www.rhodt.de).
Også den Bayriske kunstner og impressionist Max Slevogt tog i slutningen af det 19. århundrede til Pfalz, og hans indtryk af området og dets landskab, hænger nu i overetagen på Villa Ludwigshöhe (www.max-slevogt-galerie.de). ”Slevogthof” i det pittoreske Leinsweiler, kan man besøge fra tirsdag til søndag. og fra byen Madenburg (Eschbach) i nærheden, kan man på en fin dag se hele vejen til Heidelberg.

Kaktusser i Pfalz.

Skulle man nu ønske at medbringe et usædvanligt rejse minde fra Pfalz, er et besøg i Steinfeld Kaktus land bestemt tiden værd. Til sit hjertes udkårne en Aloe Vera, og til svigermor en kæmpe kaktus – over 1000 arter vokser i kaktus ørkenen (www.kakteenland.de). Om sommeren er der åbent dagligt, men om vinteren er der kun åbent fra mandag til fredag. Kaktus museet informerer om dyrknings betingelserne for planterne, og leve vilkårene for urtids befolkningen på Gran Canaria.

Med landauer gennem Landau.

Fra en tur med landaueren, en hestevogn med en top der kan vippes ned, kan man se de forhenværende garnisons- og nuværende universitets by Landau. Fra maj til oktober den første, tredje og femte lørdag i måneden, 30 min. koster 5 € pr. pers. (www.landau.de). Synes du det bliver for komfortabel i hestevogn, kan du jo suse gennem drue havet på en scooter. (Bestilles gennem www.suedliche-weinstrasse.de) I Ilbesheimer kan man se op til 19 forskellige stadier af vin dyrkning, dette er med til at vise udviklingen fra antikken og til i dag (www.ilbesheimer.de). Humboldt pingviner, brune bjørne og smidige sorte leoparder kan man besøge i Landauer zoo (www.zoo-landau.de daglig åbent fra 9 til 16, og om sommeren til 18, voksne betaler 5 og børn 2 €.)

Elwedritsche og kukuk banen.

Hambacher slottet, der er kendt som det tyske demokratis vugge, ligger i løv skoven over Neustadt (www.hambacher-schloss.de). I den Pfalziske vin hovedstad bliver vin dronningen kronet i begyndelsen af oktober, og på den følgende søndag trækker et langt vin fest optog igennem byen (www.neustadt.pfalz.com). I centrum plasker Elwedritsche brønden. Disse hemmelighedsfulde fabeldyr kan man komme på sporet af på en tur med den lille kukuk banen. Fra spor 5 på hovedbanegården kan man følge billedbogs sporet ind i det idylliske Elmsteiner dalen. Lokomotivet kører hver anden søndag fra påske til oktober (www.eisenbahnmuseum-neustadt.de). En retur billet koster 12€, og børn koster kun halvdelen. Ikke så langt fra Elmstein kan man, i ”Haus der Nachhaltigheit”, blive informeret om innovativ hus byggeri, landbrug, dyr og gamle frugt sorter (www.hdn-pfalz.de), åbent dagligt mellem 10 og 17, fra marts til oktober, og resten af året kun på søn- og helligdage.

Kandiserede violer og so mave.

De velrenommerede Pfalziske vin byer Forst og Wachenheim ligger omgivet af det maleriske landskab nord for Neustadt. Den so mave, der er fremstillet af svinekød og kartofler, og er som en af den gamle kansler Kohls livretter, blevet kendt langt ud over Pfalzs grænser. Allerhelst ønskede han at indtage den i Deidesheimer restauranten ”Schwarzer Hahn”. Udover fortræffelig vin, kan man også købe kandiserede meloner, violer og ananas, frisk fra kandis fabrikken, Biffar (www.deidesheim.de). I Wachenheim tilbyder sekt kælderen ”Schloss Wachenheim” rundvisninger, med efterfølgende sekt smagninger. Der er åbent fra marts til oktober, torsdag og lørdag fra 14, og søndag fra 10:30, det koster 7€ pr. pers., tilmelding nødvendig.

Kæmpe tønden og pølse marked i Bad Dürkheim.

Verdens største vin fest afholdes en gang om året, i Bad Dürkheim, i september (www.duerkheimer-wurstmarkt.de). Selv med 500.000 besøgende, ville man kun kunne drikke en brøkdel af, hvad Dürkheimer kæmpe træ tønden kunne indeholde, nemlig 1,7 millioner liter. Fra den skønne kur by kan man gå mange dejlige ture, f.eks. til Freinsheim, der er omgivet af en by mur (www.freinsheim.com). I sommer månederne kan man også deltage i en frugt auktion i Weisenheim am Sand (www.weisenheimamsand.de), eller en historisk vin høst den anden weekend i oktober, hvor der høstes og presses i hånden. Golf pladsen i Dackenheim, ligger midt i det pfalziske vin landskab, og hver af banerne i det 27 hul store anlæg, har navn efter hver sin drue sort (www.golfgarten.de).

Vandrer turen ”De tre borge” i Leinigerland.

Neuleiningen er bygget på en gammel vulkan kegle, den markante silhuet kan ses på lang afstand. Her begynder vandreturen ”De tre borge” (forløbet kan ses på www.leinigerland.com). I borgen Altleiningen er der i dag indrettet et ungdomsherberg, og friluftsbadet i voldgraven er offentligt (www.djh-info.de).

Tyskland i børnehøjde.

Talrige dyre og fritidsparker inviterer indenfor i Pfalz: i Holiday-Park ved Hassloch, (www.holidaypark.de) bliver man hvirvlet rundt i luften i tønder, og i Wachenheim kan dyrevenner kan se imponerende ørne glide hen over himlen, eller prøve kælkebakken (www.kurpfalzpark.de) åbent fra påske til oktober, voksne koster 12, og børn 10€. I syd Pfalz, i ”Wildpark Silz”, kan man se hornugler, klappe harer og ride på ponyer (www.wildpark-silz.de, voksne koster 5€og børn koster halvdelen). Mere eksotisk bliver det i Landauer Reptilium, hvor de har giftige pilefrøer og en baby slange station (www.reptilium.de, åbent daglig fra 10 til 18, voksne koster 13 og børn 8€). Et parkkort giver op til 20 % rabat i 8 parker i Pfalz (www.parkhopping.de).

Speyer, den gamle kejser by, er ikke kun kendt for det middelalderlige ”Juden-Bad und Salierdom” (i dag UNESCO verdens kultur arv), men også for det historiske Pfalz – museum, med dens fremragende udstillinger. Afdelingen ”Vin museum” fremviser en amfora fra romer tiden, der stadig er fyldt med vin og ”Det unge museum” inviterer på gør-det-selv udstilling og work shops (for børneafdeling se www.museum.speyer.de/de/jumus/fun_for_kids/). Museet er åbent alle dage undtaget mandag fra 10 til 18, voksne betaler 7 og børn 3€.
I teknik museet kan fremtidige piloter sidde bag styret på en Boeing 747 eller Kelly familiens husbåd (www.museumspeyer.de), voksne betaler 16 og børn 11€. Ud over en fiske tur i Rhinen, kan man møde hajer og pudsige små søheste i Speyer (www.sealife.de
, voksne betaler 14 og børn 10€). Fodrings tid dagligt fra 12 til 15.

Vin fest på anbefaling.

Allerede i slutningen af april fejrer man i Kallstadt (ligger mellem Grünstadt og Bad Dürkheim), de hundrede vines fest. Det er et af årets første vin fester. De lokale vin bønder præsenterer deres kreationer. Så kan man endda også drikke ”So Mave” under ledsagelse af musik, en af vin markerne er nemlig opkaldt efter den Pfalziske livret (www.kallstadt.de
), entre inkl. gratis vin prøve af de hundrede vine er 10€.
Efter at dørene slås op til den årlige ”Owwergässer Winzerkerwe” på Ludwigshöhe slot i maj, begynder løjerne i middelalder byen med gøglere, jonglører og kræmmere. Om søndagen trækker fest optoget gennem midt byen i Edenkoben (nærmere informationer på www.edenkoben.de). Aktuelle fester finder de under ”Tipp des Monats” på www.pfalzwein.de.

I nærheden af...

Omgivet af Annweiler, Pirmasens og Bad Bergzabern ligger Dahner klippe landskab, der er kendt blandt vandrer og klatrer. De røde sandsten klipper danner bizarre formationer, som f.eks. den markante ”Teufelstisch” (djævlens bord) (for mere information om cykel- og vandre ture, se www.dahner-felsenland.net). I Stauferburg, ovenover Annweiler ved Trifels, blev de kostbare rigs klenodier engang opbevaret, og her blev Richard Løvehjerte, under dæk navnet Heinrich IV, engang holdt fangen (www.trifelsland.de, borgen er åbent dagligt fra 10 til 17, lukket i december). I borgen Berwartstein (www.burgberwartstein.de, rundvisninger dagligt fra marts til oktober, resten af året kun på weekender) er der et tortur kammer, og udsigten over Pfalzer skoven er fantastisk.

At se verden med forskellige dyrs øjne, eller selv at lave strøm med energi maskinen, alt dette og mere til er muligt i Biosfære huset Pfalzerwald-Nordvogensen (www.biosphaerenhaus.de). De besøgende på ”træ-top-stien” ser verden i samme øjenhøjde som egernene. I 30 m. højde, mellem træ toppene, ser man både fascinerende ind- og udtryk. Ned stigningen foregår med den spændende træ rutsjebane. Stien og huset er åbent hele året rundt mellem 12 og 18. Kombi billetten til både udstilling og sti koster for voksne 8 og for børn 6€.
I eventyr parken Kandel kan besøgende fra 8 år og op efter, prøve kræfter med deres klatre egenskaber på forskellige baner, helt fra de nemme og op til de professionelle (www.abendteuerpark-kandel.de
, åbningstider er sæson afhængig og prisen er for voksne 18 og for børn 12 til 15€).
En særlig sjov oplevelse, er en dresine tur. I Pfalz har man muligheden på 2 forskellige baner. Banen i syd Pfalz kører fra Bornheim til Lingenfeld, og tilbage igen (www.suedpfalzdraisine.de, forudbestilling nødvendig, pr. dag 32 - 69€).
Den anden tur kører fra Altenglan til Staudernheim, eller omvendt, alt efter dato (pris pr. dresine pr. dag 35 - 39€).
Pfalz skoven er det største sammenhængende skov område i Tyskland, og i dette store område er der mere end 12.000 km. godt afmærkede vandreveje og et net af 100 hytter der indbyder til overnatning (www.pfaelzerwald.de).
Og er man på mountainbike, kan man boltre sig på ca. 300 km. vej strækning (www.mountainbikepark-pfaelzerwald.de).
Det tyske sko museum i Hauenstein (www.deutsches-schuhmuseum.de
, åbent dagligt fra 10 til 17) viser sko industriens indflydelse på land og folk. I den nedlagte sko fabrik er der ydermere udstillet sko fra kendte som f.eks. Steffi Graf eller Joschka Fischer.

Vinum Bonums vingårde i området

Weingut Egon Schmitt
Am neuberg 6
D-67098 Bad Dürkheim
Tlf.: 0049 6322 5830
Mail: info@weingut-egon-schmitt.com
WEB: http://www.weingut-egon-schmitt.de/

Weingut Lundi Neiss
Hauptstrasse 91
D-67271 Kundenheim
Tlf.: 0049 6359 4327
Mail: weingut-neiss@t-online.de
WEB: Ingen hjemmeside.