Rheinhessisk tidsrejse i vinens historie. Udskriv side

Om hospital eller skole: historien om det imponerende barok hus i Wormser Str. 49, i byen Oppenheim i Rheinhessen, afspejler på samme tid både lokal og tysk historie. Siden 1980 har denne rummelige ejendom, på 5000 m2 udstillings flade, været et passende og repræsentativt domicil. De rummelige indvendige sale, og de storslåede inder gårde, tilbyder ideelle muligheder, for at fremstille vinens facetrige historie, der næsten har udviklet sig revolutionært over de sidste århundrede. Museet præsenterer vin brugets udvikling fra den første spæde start til i dag. Udstillingen består af bl.a. værktøj, maskiner, apparater, præparater og hjælpemidler så som kort, grafer og fotos.

Deutsches Weinbaumuseum
Wormser Str. 49
55274 Oppenheim
Tlf.: 0049-6133-2544
Mail: kontakt@dwb-museum.de
Web: www.dwb-museum.de

Åbningstider: 1. april til 31. oktober;
Tirsdag til søndag, fra 14 til 17, lørdag og søndag også fra 10 til12;
Rundvisning for grupper, efter aftale.


Vinum Bonums vingård i området

Weingut Martinshof
Rheinstrasse 85
55276 Dienheim/Oppenheim
Tlf.: 0049 6133 2280
Mail: info@wein-martinshof.de
WEB: http://www.wein-martinshof.de/


Tidsrejse til vinen.

Går man igennem museets historiske portal, møder man 2000 års tysk vin historie. I det rum der beskriver arbejdet i kælderen, ses tydeligt hvordan teknik afspejler de store forandringer landet har gennemgået, især efter anden verdenskrig. En udviklings proces, som denne udstilling gør anskuelig for besøgeren. Den viser, hvor besværligt arbejdet var før i tiden da man bl.a. skulle vaske hver enkelt flaske i hånden, fylde den og sætte etiket på. En opgave det var besværlig og tog tid. Og dog er det ikke længe siden at disse metoder stadig var i brug. For museumslederen Hugo Bindereif, for hvem museet er en hjertesag, vækker en rundvisning uvægerlig nostalgiske minder om hans ungdom og forældrenes vin kælder.

Romantisk ser det ud; nat billeder fra vin markerne med brændende ovne. Motivet stammer ikke fra ”Rhein in Flammen”, som man ellers skulle tro, men fra en maj aften med frost. Vinbønderne sikrede tidligere planterne mod frosten med transportable brændeovne. Dette eksisterer i dag kun i den kollektive hukommelse.

Ovne til vin markerne.

Det tyske vin museum tilbyder ikke kun et interessant indblik vin brugets historie, det kan også byde på kuriosa, der alene er et besøg værd i Oppenheim. En af de vigtigste formidlere mellem mennesket og vinen, er helt sikkert proptrækkeren. Igen og igen har fantasien skænket den nye former, og er derved blevet til et eftertragtet samleobjekt. Resultatet af Horst Böhmes(en museums ven) samlermani kan beundres i den brede trappe opgang: 2400 proptrækkere, alle sirligt arrangerede i glasvitriner, og alle forskellige, lige fra det klassiske til det futuristiske.

Samlingen af musefælder er en bizar specialitet, og den hører til den største af dens art i Europa. Den spiller en ikke helt uvigtig rolle på museet, da også vin bønderne har problemer med mus og rotter i vin bjergene. Især de unge planters rødder er en lækkerbisken for gnaverne, og de unge planter tager desværre stor skade.

Selv i dag griber vin bønderne til muse fælder for at undgå brugen af gift så vidt muligt. Samlingen i Oppenheim præsenterer mange forskellige eksemplarer, nogle der ligner noget fra sten alderen og andre mere aktuelle typer både fra ind- og udland. Der er også elektroniske varianter, der viser at også her har været en teknisk udvikling.

Sådan laver man en tønde.

I bødker værkstedet, der er sat så anskueligt i scene, at duften af træ går en i næsen, kan man næsten høre bødkeren banke remme på tønderne. De udstillede dele, der alle er gaver fra Oppenheimer bødkerlavet, tillader besøgeren at dykke ned i et håndværk, der næsten er uddød her i landet. Ingen ville være overraskede, hvis en bødker kom ind og fortsatte sit arbejde: her står alt på sin plads. På denne måde får man et næsten fuldstændigt billede af arbejdsgangen, fra første færd til den færdige tønde. Engang overtog romerne tønderne fra kelterne og, hvor utroligt det end lyder, så har grundformen og konstruktionen ikke ændret sig siden. I løbet af århundrederne udviklede hver region sit eget selvstændige lav med bødkere, hver med sit eget særegne navn: Fassbinder, Küfer, Böttcher og Schäffler.

Temaet ”Rundt om vin rankerne” optager et bredt rum i museet. Fra ”opdragelsen” og ernæringen, over til forædlingen af vinstokken, plantebeskyttelse og druesorter. Den drue lus, der kom fra Amerika i slutningen af det 19 århundrede, har fået en afdeling helt for sig selv. Vin bønderne stod magtesløse overfor denne sygdom – indtil man fandt ud af at de amerikanske druesorter var resistente, og på denne måde fik et gennembrud i kampen mod drue lusen. En udvikling der er nøje beskrevet på museet.

Vinlandet Tyskland på et blik.

I Oppenheim har man forpligtet sig til at opbygge og præsentere specifikke vin temaer på museumspædagogiske vis, og i særdeleshed enhver historie og tradition der lader sig sætte i forbindelse med de 13 tyske vin regioner.

Hvis du vil vide mere om Rheinhessen, der også er en af de 13 regioner, så læs mere her ...

Museums besøget er en oplevelse for hele familien. De har udstillinger om arbejdet i bjergene, om traktorer og en kopi af et snaps brænderi. Månedens vin, der bliver tilbudt efter rundvisningen, er nu kun tænkt for forældrene. I Oppenheim glæder man sig altid over besøgende. Institutionen er selvejende og er derfor afhængig af donationer. Så snart der er midler, kommer der nye udstillinger og forbedringer til de allerede eksisterende.

Så læg vejen forbi og bliv oplyst, og gør samtidig en god gerning.