Sommervine Udskriv side

Den ideale sommervin.
Findes den? Vinen skal være let frugtig og frisk. Samtidig skal den passe til grøntsager og salat, men også grillretter.

For forbrugeren er en sommervin en, der smager godt af sommer. I denne sammenhæng spiller faktorerne friskhed, frugt og lethed en hovedrolle. En sommervin skal være forfriskende og ukompliceret at nyde, med en dejlig frugt. I nødstilfælde bliver den brugt som tørstslukker og må derfor ikke være alkoholtung. Et andet vigtigt punkt er at den er velegnet til hvad sommerens køkken har at byde på. Maden om sommeren er domineret af grøntsager og salater, altså let mad. Derfor skal du søge vine som harmoner til dette køkken.

Friskhed
En sommervin skal være frisk, ukompliceret og virke forfriskende. Dette opnås let i de nordlige vinlande/distrikter, da det kølige klima giver en sprød syre. I de varme lande har man nogle metoder/muligheder for at bevare friskheden. Den første mulighed er at høste tidligt. En anden mulighed er at tilsætte lidt kulsyre til vinen, når de tappes på flasker. Derved vil vinen, hvis den bliver drukket ung, virke frisk.

Syren og kulsyren giver vinen liv og virker tørstslukkende. Noget man lige har brug for på de varme sommeraftener. Har vinen ikke den nødvendige syre/kulsyre er det tilrådeligt at servere vinen ved 6 grader C. Den meget lave temperatur fremhæver det lidt syre som vinen råder over og alkoholen vil træde i baggrunden.

Frugt
En sommervin skal være ukompliceret og frugtig. Den unge frugt understreger vinens forfriskende virkning som også gør det let for forbrugeren at forstå. En lukket vin vil kræve for meget koncentration og modarbejde den ukomplicerede nydelse. Frugten er hovedsagelig afhængig af druesorten og dyrkningsbetingelserne. Desuden har vinens fremstillingsmetode en betydning. En kold og langsom gæring bibeholder frugten ligesom den gærtype kældermesteren benytter kan understøtte frugten i vinen. Lidt kulsyre fremhæver også frugtaromaerne.

Efterspørgslen på frugt på den ene side står i kontrast til meget aromatiske vine på den anden. En Muskateller som sommervin finder lige så lidt nåde hos forbrugeren som en Gewürztraminer – også selvom den er nok så elegant.

Lethed
En sommervin skal være let selvom forbrugeren definere det forskelligt. Let vin henviser dels til vinens alkoholstyrke og dels hvor aromatisk vinen er. Det gør det ikke nemmere at finde en sommervin. Markedet med sommervine er stigende. Mange af vinene kommer fra Europas sydlige vinlande og har 12,5 % alkohol med en neutral smag.

Farven
En sommervin er hvid eller er den? Vi forbinder sommervin med hvid- eller rosévin, men Tyskland har en bred vifte af rødvine, der smager godt. Her tænker jeg først og fremmest på Trollinger fra Württemberg, der let afkølet, smager skønt til lam. Prøv ellers en Portugieser eller Schwarzriesling ved 14 grader C til det lette sommerkøkken. Vi glemmer ofte indflydelsen fra det lette sommerkøkken, når man taler om sommervin. I sommerkøkkenet spiller grøntsager og salat en vigtig rolle og derfor skal vinen også passe til det. Kraftige sovse spiller altså en lille rolle i sommerkøkkenet. Når kødet eller fisken skal tilberedes bliver det oftest gjort på grillen. Det skal også med ind i overvejelserne.