Årstidsvine Udskriv side

Især om foråret og efteråret, når sol og regn hele tiden skifter, lider mange mennesker under vejret. Hovedpine, kredsløbsforstyrrelser eller depression er typiske symptomer. Ikke kun vejret skifter, det gør maden også lige som vinudvalget dertil.

Også vin virker forskelligt alt efter vejret. Kommer regn efter solskin virker alkoholen hurtigere. I disse tilfælde anbefales en let, sprudlende hvidvin, sekt eller prosecco i stedet for en tung rødvin. Kommer solen til gengæld frem efter regnvejr, får man mere fornøjelse af en kraftigere vin end ellers.


Forårsvin:
Navnet er præget af vinbønderne fra Bordeaux – til de hvide- og rosévine fra sidste år, der fyldes på flaske om foråret. Men det er ikke kun Frankrig der klæder deres vine i forårsdragten. Tyskland med f.eks. weingut Bickel-Stumpf og Martinshof i spidsen, kan også konkurrere. Disse unge vine smager friske og frugtige, sprudlende og levende. De passer perfekt til denne årstid. Om foråret også smager hvidvine, der dufter af forårseng, som Pouilly-Fuissé fra Bourgogne, en Sauvignon fra Loire (Frankrig), en Cuvée af Chardonnay og Roditis fra Peloponnes (Grækenland), som også mange andre unge lette Chardonnays godt. Også en Roero Arneis fra Piemont (Italien), der dufter af lavendel passer godt i denne tid.


Sommervin:
Tiden er inde til havefester og grillpartys. Tørstslukkende, kølende og lette festvine passer hertil. Det ses let ud af dagligvarebutikkernes salgstal, hvordan sommeren har været et pågældende år. Masser af sol og varme fordobler salget af rosé og tørre hvide vine. De dyre rødvine får lov at stå, men der sælges masser af rødvin til ”grillen”.

Skal det være lidt kraftigere er en Müller-Thurgau med mint aroma fra Würzburg (Franken), hvid Verdejo fra Rueda eller en rosé fra Penedes (Spanien). Dejlige terrassevine er også Tavel rosé eller Lirac rødvin fra det sydlige Rhône, begge serveret kolde. I en klasse for sig er Riesling Sekt fra f.eks. Weingut Martinshof eller en Champagne Blanc de Blanc (kun på Chardonnay). De er lette, slanke og friske. Rosé, som næsten står stille resten af året, regnes næsten helt som en sommervin. Det er egentlig synd, for rosévin er i dag meget bedre end sit ry. Og meget bedre end den lidt neutrale og mange gange lidt sødlige rosé man fik for en generation siden.


Efterårsvin:
Efteråret er de unge vins tid med alt fra Beaujolais Primeur til Federweisser. Også rødvine, uden for meget tannin er her på sin plads. Tag en Valpolicella, Merlot eller Spätburgunder, der kan serveres let afkølet. Et dejlig friskt pust om efteråret. Disse vine passer også godt til vildt og svampe.


Vintervine:
Når regnen pisker ned i endeløse stråler, og pejsen sender sin knitrende varme ud i stuen, er der ikke noget bedre end at krølle sig sammen i sofahjørnet, åbne en god bog og skænke sig et godt glas rødvin.

Ligesom stearinlys og gummistøvler hører til efteråret og vinteren, er der masser af vine, der nydes bedst på disse årstider, især fordi vores kost ændrer sig til det lidt tungere og kraftigere. Mange lægger nu de kolde hvidvine på hylden og kigger mere på det store udvalg af rødvine.
Her efterspørges vine med ”varmere” aromaer, der dufter af orange, kanel, vanille og andre julekrydderier. De skal smage bløde, runde og varme. Weingut Bickel-Stumpf producere en egetræslagret Spätburgunder, der efter min smag vil varme selv det mest vinterkolde hjerte op. Du kunne f.eks. også prøve en rød Cru Bourgeois fra Médoc, en Tautavel (Côtes du Roussillon – Villages), en Pommard Premier Cru fra Bourgogne (Frankrig), en Blauburgunder fra øst Schweiz eller en Tessiner Merlot, en Blaufränkisch Barrique fra Burgenland (Østrig), en Cabernet Sauvignon fra Sicilien (Italien), en Tempranillo Gran Reserva (Spanien), en chokoladeagtig Shiraz fra Barossa Valley (Australien). Foran den buldrende kamin passer også søde vine, som Tyskland producere i bedste kvalitet. Prøv en Riesling Beerenauslese fra Weingut Martinshof, en (Gewürz)traminer auslese fra Weingut Bickel-Stumpf, Scheurebe Trockenbeerenauslese fra Weingut Egon Schmitt eller en Rieslaner Beerenauslese fra Weingut Lundi Neiss.

Fra Alsace kunne du vælge en Gewürztraminer, i Roussillon (Frankrig) har vi den røde Maury Vin Doux Naturel eller anbefaler jeg en Rosenmuskateller fra syd Tyrol eller en Trentino (Italien), en fin Tawny Port (Portugal).