Grill vine Udskriv side

Grill sæsonen er lige om hjørnet, og lækre dufte trækker gennem haver og terrasser. Aromatiske grøntsager trænger sig på, sammen med fjerkræ, fisk og kød. Over de glødende kul udvikler maden de mest fantastiske grill aromaer. Med en frisk og saftig vin i glasset, til at understrege de mange forskellige duft noter, bliver det først rigtigt til en glødende kulinarisk lidenskab.

Det at grille er nydelsesfrihed under fri himmel. ”Tilladt er, hvad du kan lide”, sådan lyder devisen ved denne kulinariske leg med ild. De samme regler gælder både for både fisk, kød og grønt, og vinen. Her skal det være ukompliceret og let, og det er der mere end en årsag til: når sol, sommer og grillen får temperaturen til at stige, leder vi efter vine med en frisk aroma og en fin syre. Som en optimal ledsager til unge grøntsager og sart fjerkræ, er de mange nuancer fra det brede spektrum af tysk sommer vin, det helt rigtige valg.

Om til sart forel på krydder bund eller et delikat marineret kyllingebryst, så er en sart frisk Riesling altid svaret. Men også en forfriskende Grauburgunder af Classic kvalitet, er altid en god ledsager til BBQ´en. Disse vine har nemlig nok fylde og intensitet til at hamle op med selv marineret og kraftig krydret mad.

”Outdoor-Cooking” er en ubesværet anledning til at nyde lige så ubesværede vine. Til grillet havtaske passer en Chardonnay, til grillet lam passer en kraftig ukompliceret rød, der selv i let kølet tilstand udvikler varme harmonier. Men også Silvaner Classic eller en forfriskende Spätburgunder Weissherbst er velkomne ved bordet sammen med grøntsager, fisk og steaks.

Sådan lykkes en harmonisk nydelse!

Grill generelt:
Sommerlige lette vine som aperitif.
Sommer, sol og grill – så stiger temperaturen hurtigt. Som aperitif er det især lette vine med moderat alkohol indhold der efterspørges. Anbefalelsesværdige er især Classic vine, der som regel er harmonisk tørre – ideelle til en fest i det fri.

Robust fyldig mad – udtryksfulde saftige vine.
Det bliver mere og mere almindelig at marinere grill maden. Det beskytter ikke kun kødet fra at udtørre, men giver også det hele en mere aromatisk smag. Ved et sådant potpourrie skal vine også kunne følge med. Fyldige saftige vine med udtryk, som Riesling, Rivaner, kraftige Silvaner, Grauburgunder, Portugiser, Trollinger og Spätburgunder, er gode ledsagere til BBQ.

Godt afkølede hvidvine og let kølede røde.
En ideal sommer vin er forfriskende for sindet. Om sommeren er hvidvine særlig velkomne, især når de er godt afkølede, fordi temperaturen stiger hurtigt i glasset. Også lette frugtige rødvine er en større nydelse hvis de er afkølede. For øvrigt: vinbønderne tilbyder en frugtig boblende sommer vin variant. Secco, en ideal sommer nydelse.

Hvad skal det være?
Schnitzel, svine koteletter og co., for det meste marineret i olie med hvidløg og krydderurter. Den ideelle vin ledsager er en fyldig Riesling eller Weissherbst fra Pfalz, Rheinhessen og Rheingau, og ligeledes en spätburgunder eller Portugiser Weissherbst. Et moderat alkohol indhold og en behagelig syre gør dem til ideelle ledsagere til sommer maden.

Fjerkræ: Kyllingebryst, kalkun schnitzel eller andebryst: marineret, gerne asiatisk med karry og/eller soja sauce, men også bare au naturel. Sart kød får en ganske særlig smag på grillen. Ved bordet er de bedste sparringspartnere Riesling og Rivaner, men også udtryksfulde Grauburgundere eller fin frugtige Portugisere, let afkølede.

Fisk: Fisk i folie, som forel eller ørred, bliver mere saftige end hvis de ikke er pakkede ind. Her harmonerer Weissburgunder, Chardonnay og Silvaner perfekt. Også en let Mosel Riesling med frisk frugt er velkommen. Fisk direkte på grillen eller på en grill pande, måske endda marineret eller kraftig krydret, søger en kraftig Riesling eller Chardonnay som ledsager. Også en let kølet tør rødvin er en passende ledsager til en stærk krydret fisk.

Grøntsager: De bruges så ofte på grillen, at der er lavet opskrifter på marinader og dip, kun til grøntsager. Vin valget her er ganske ukompliceret: saftige hvidvine, som Riesling Classic, Weissburgunder og Scheurebe. Til de lidt sartere grøntsager er også en markant Silvaner eller Gutendel fra Baden.