De digitale kælderbøger Udskriv side

Måske hører du og kæresten blandt de kloge, der drikker et glas vin hver dag. Det bliver godt 100 flasker på et år. Hertil kommer et par gaver til jul og fødselsdag og deltager i et par vinsmagninger. Der er nok at holde styr på, hvis I smager lidt forskelligt.

Eller måske er I seriøse entusiaster, der samler grand cru'er. Der findes ret mange kælderprogrammer som holder styr på smagenoterne, holder overblik over hvad der er i kælderen, husker hvilke vine, der er værd at købe igen og nogle kan gemme links til producenterne. Desuden kan du printe en kælderbog eller en vinbog med de vigtigste vine. Lige til at gå til - du skal dog selv taste dine egne vine ind.


Cellartracker
Dette program, der har op imod 45.000 brugere, skal ikke downloades. Man skal bare være online på nettet.
Programmet er helt gratis, men man kan tilkøbe sig nogle ekstra services. Blandt andet kan man få adgang til en enorm og hastigt voksende database med over 450.000 forskellige vine, ligesom man kan notere sine egne vurderinger og kommentarer. På denne måde kan man hele tiden følge med i en vins udvikling – uden at åbne sine egne flasker, før de er klar. Eller man kan tjekke en vin, før man køber den. Programmet kan også udregne værdien af ens egen kælder – dog i dollars.

Cork’d
Endnu et online-program, hvor man opretter sin egen personlige profil på nettet, hvorefter hjemmesiden holder styr på ens vinsamling. Ydermere kan man føre en indkøbsliste, så man har en oversigt over vine, man gerne vil have fat i.
En anden sjov funktion på siden er, at man som bruger kan invitere andre brugere til at være ens "drinking-buddies", som man så kan skrive sammen med og anbefale vine til.
Siden er på engelsk, men hvis man har danske venner som drinking-buddies, så skriver man bare sammen på dansk.
Programmet Cork’d er en del af et voksende amerikansk vin-netværk på internettet, Wine Library TV, hvor den ret utrolige Gary Vaynerchuk folder sig ud på en både humoristisk og lettilgængelig måde.

Vinlageret 3.1
Her er et danskudviklet program, som man kan downloade på prøve og åbne 100 gange, før man skal købe det for 175 kr.

Vinkartotek
Torben Svendsen, der er med i bestyrelsen af den store vinklub Sydjysk Vinselskab, har lavet programmet Vinkartotek, der kræver, at man har adgang til programmet Excel – som man dog kun behøver at have et elementært kendskab til.
Vinkartotek er gratis, men Torben Svendsen vil være glad for at få en mail med kommentarer fra eventuelle brugere. Det vil stimulere ham til at lave fornyelser og forbedringer.  

Open Cellar
Et godt program med mange faciliteter inkl. online services og interaktive downloads. Programmet ligger på den USB-nøgle, som Château Pontet-Canet sælger pr. postordre for 35 euro, og som ses på billedet til venstre. Man er begyndt at oversætte programmet til dansk.

The Wine Cellar Book
Med dette program kan man vælge mellem tre sprog: engelsk, tysk eller fransk, men menuerne kan for størstedelens vedkommende sættes op på dansk.
Programmet giver mulighed for både en god registrering af alle relevante data samt en fin grafisk oversigt over vinenes placering i kælderen. Det kan prøves gratis, og den registrerede udgave er billig. Dertil gives der meget fin support.

The Personal Wine Curator
Dette program er et godt stykke software. Det koster 250 kr.