Vælg kategori
Vingårdene
Anbefalinger
Druesorter
Hvide druesorter
Røde druesorter
Årgange
Vinområder
Gode råd
Fejl ved vinen
Tysk vinlovgivning
VDP
Medaljer & priser
Økologisk vinbrug
Ordforklaring

Sortiment
Se vores vine
Tryk her


Mad & Vin
Læs om mad og vin
Tryk her


Forhandlere
Gå til forhandler
oversigt
Spätburgunder

Spätburgunder 2-4
Kært barn har mange navne som f.eks. Blauer Spätburgunder, Blauburgunder, Pinot Noir, Rieslings røde modstykke og nogle dele af Barden kaldes den også ”Klevner”.

Dens historie går helt tilbage til 884, hvor den bredte sig til de tyske vinområder. Den kom oprindeligt med fønikernes hærgen i Sydeuropa og har bredt sig videre herfra helt op i Tyskland.
I det 13. århundrede blev Rheingau beplantet, i det 16. århundrede formentligt også  Pfalz og i det 18. århundrede blevet den bragt til Ahr fra Bourgogne. For cirka 150 år siden fik den så igen et opsving på grund af sekt produktionen. Til den plantede man hele vinmarker med burgunder(Pinot) druer. Den blev meget populær i tyskland.

Druen dækker i dag lidt over 11 % af det totalt beplantede areal i Tyskland. Rheinhessen ligger som nummer 3 efter Pfalz og Baden, hvor sidstnævnte må betegnes som et decideret rødvinsdistrikt, da over 35 % af dets drueareal er beplantet med Spätburgunder.

Den gamle ædle druesort kræver megen omsorg og stiller høje krav til både klimaet og jorden. Den jord, der er bedst egnet, er den såkaldte ”Riesling-jord” og kommer derfor mange gange op at slås med sin hvide søstre. Der produceres normalt tørre rødvine, men den kan også bruges til Sekt, Rosé samt ”Blanc de Noirs” (hvidvin produceret på røde druer). På druen kan produceres vine med en alkoholindhold på Bourgogne niveau og op til over 14 %.

Vinens farve er mørkerød med duftnoter, der minder om hindbær, jordbær, brombær, kirsebær, hyldebær. Ved Spätburgunder lagret på egetræsfade kommer der også vanille og kanel til aroma viften. Den har en god krop med mild syre.

Prøv en Spätburgunder Weissherbst til en forret eller som en aperitif.

Aroma & smagsstoffer:
Hindbær, jordbær, brombær, kirsebær, tranebær, viol, vanille, rose, vildt, læder, kompost, gødning, røg.

Mad:
Gryderetter: Coq au vin, bøf bourguignon

Kød: Kanin, vildt, svin, okse og især kalv

Fisk: Køl vinen ned

Fjerkræ: Duer, vagtler, fuglevildt, kylling

Indmad: Næsten alt, men prøv kalvebriesler, foie gras, kalvelever

Tilbehør: Svampe, trøfler

Vælg emne
- Acolon
- Blauer Lemberger
- Cabernet Dorsa
- Cabernet Mitos
- Cabernet Sauvignon
- Dornfelder
- Dunkelfelder
- Frühburgunder
- Lemberger
- Merlot
- Portugieser
- Regent
- Spätburgunder
- Weissherbst
- Sankt Laurent
- Schwarzriesling
- Syrah
- Trollinger
- Hvide druesorter