Vælg kategori
Vingårdene
Anbefalinger
Druesorter
Hvide druesorter
Røde druesorter
Årgange
Vinområder
Gode råd
Fejl ved vinen
Tysk vinlovgivning
VDP
Medaljer & priser
Økologisk vinbrug
Ordforklaring

Sortiment
Se vores vine
Tryk her


Mad & Vin
Læs om mad og vin
Tryk her


Forhandlere
Gå til forhandler
oversigt
Generelt

Uvidenhed eller fejl
En af vinproducenternes konstante bekymringer er at få et parti vin tilbage med forbrugerens dom:

”Sløret, grumset og uappetitlig”.

Dommen kan ofte skyldes et for ringe kendskab til vinudvikling, f. eks. i tilfælde af bundfald eller vinsten, som mere er et tegn på kvalitet end fejl. Men i andre tilfælde skyldes tilstanden dårlig behandling under fremstillingen, og det har vinproducenten ansvar for!

Vinproducenten kan gøre meget under selve produktionen, men hvad der sker fra han afleverer flaskerne til sin grossist, kan han ikke stå til regnskab for. En producent vil jo aldrig sende en vin på markedet som ikke er god nok efter hans mening. Selvfølgelig kan vinen blive sløret og uklar, men det kan være af helt andre årsager.

Bogstavet efter fejlen, der er skrevet ude i højre margin, indikere om fejlen gælder for (H)vidvin, (R)ødvin eller (A)lle vintyper.

Vinsygdomme
De mest almindelige vinsygdomme er prop, iltning, uklarhed og eddikestik som er fejl, der skal reklameres over.

Andre fejl som svovllugt, bundfald, utætte flasker, mug på proppen og vinsten er ikke i første omgang årsag nok til at få flasken byttet.

Man skal altså tænke sig lidt om, før man beder om at snakke med direktøren eller går ned til vinhandleren. Det vil spare en masse tid for både dig, og den du har købt den af.

Ved rødvin kan vi opleve de samme ”fejl” som ved de hvide, det er bare lidt sværere at se pga. farven. Der er dog en væsentlig forskel på fremstillingsmetoden af hvid- og rødvine.

Tænk dig om før du klager.
Vælg emne
- Generelt
- Vinkrystaller (H)
- Gæring/Uklarhed (H)
- Svovllugt (H)
- Bundfald (R)
- Prop (A)
- Iltning (A)
- Eddikestik (A)
- Mug på proppen (A)
- Utætte propper (A)